Schilderen van hout buitenshuis

Uw tuinhuis moet nodig geschilderd worden, uw kozijnen buiten zien
er eigenlijk niet meer uit of de houten voordeur kan wel een likje verf gebruiken. Er kunnen allerlei redenen zijn om de kwast weer eens op te pakken. Er zitten een aantal verschillen in binnenshuis of buitenshuis schilderen. Zo heeft een verf buitenshuis meer te verduren door wind, regen, kou en UV-straling. Verfbestelsite.nl begeleidt u door het proces en helpt u schilderen als een professional.

De voorbereiding van het buitenschilderwerk

Denk bij het voorbereiden van uw schilderwerk altijd eerst aan uzelf Wanneer u bijvoorbeeld zwaar schuurwerk moet doen, draagt u dan een stofmasker. Wanneer er bijtende chemische producten nodig zijn om uw ondergrond voor te bereiden, denkt u dan aan handschoenen. Solventgedragen verf geeft dampen af die bij langdurig gebruik schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Buiten is echter genoeg ventilatie voor het werken met solventgedragen verf.  
Wanneer u uw houtwerk wilt gaan schilderen moet u zorgen dat de ondergrond egaal, schoon en droog is.
Elke ondergrond vraagt echter een andere voorbereiding. Is het hout onbehandeld en nieuw? Of is het juist geschilderd en in verweerde staat? Verfbestelsite.nl zet de belangrijkste ondergronden op een rij.

Onbehandeld hout
Een nieuwe houten schutting of pas geplaatst tuinmeubilair. Het ziet er prachtig uit, maar het is mooier met een goede verf. Dit is vrij gemakkelijk te doen.
Schuur het hout op. Denk erom dat u altijd met de houtnerf mee schuurt. Veeg het stof direct weg. Soms brengt nieuw hout echter een aantal problemen met zich mee. Zo kan het hout kleurstoffen bevatten die vlekken kunnen veroorzaken in uw schilderwerk. Dit kunt u oplossen door een klein beetje ammoniak met water te mengen en dit met een doek op de vlekken te smeren. U kunt ook een laag oplosmiddelhoudende grondverf aanbrengen voor u met de afwerkingslagen gaat beginnen. Dit voorkomt dat vlekken uw eindresultaat beïnvloeden. Een ander voorkomend probleem is hars. Soms komt het voor dat er nog hars uit uw nieuwe hout komt. Deze vlekken kunt u weghalen met Terpentine. Wanneer u wilt gaan schilderen moet het hout volledig gedroogd zijn.
Onbehandeld hout ziet er echter niet altijd als nieuw uit. Het kan zijn dat er een grijze waas te zien is. In dit geval heeft het Nederlandse klimaat het hout al in zijn greep gehad. Om het weer de oude kleur terug te geven en te kunnen beginnen met schilderen, dient u het hout grondig te schuren met grof schuurpapier. Veeg het stof dat daarvan overblijft goed weg.

Geschilderd hout
De wijze waarop u geschilderd hout moet bewerken hangt af van de staat van de oude verflaag. Twijfelt u over de kwaliteit van de oude laag, dan is er een simpele truc om hier achter te komen: de hechtingstest.
Bij deze hechtingstest maakt u zes horizontale en zes verticale inkepingen. Het resultaat is een klein vlak dat lijkt op hokjespapier. Zorg dat er slechts enkele millimeters tussen de sneetjes zit. Plak hier vervolgens goed hechtende tape overheen, druk hem goed aan en trek het er voorzichtig van af. Hecht de oude verflaag nog goed, dan heeft u geen enkel vierkantje aan uw tape. Hecht hij voldoende, dan zijn het er slechts een paar. De verflaag hecht slecht als u meer dan de helft van de vierkantjes eraf trekt.
Blijkt de verflaag na de test goed te zijn, dan kunt u het schuren met schuurpapier van een gemiddelde grofheid. Schuur tot het hout mooi egaal is. Let erop dat er niet door de verflaag heen wordt geschuurd. Gebeurt dat wel, dan moeten de kale delen worden behandeld met grondverf.
Blijkt uw verflaag na de test in slechte staat, dan moet u de volledige oude laag verwijderen. Dit is veel werk, maar levert absoluut het beste resultaat op. De oude laag verwijderen kan op verschillende manieren. U kunt het eigenhandig wegschuren met grof schuurpapier, u kunt het thermisch strippen (link), of u kunt afbijtmiddel gebruiken. Let op: Afbijtmiddel is een bijtende stof. Zorgt u bij gebruik voor goede handschoenen. Zorg dat het hout goed is opgeschuurd tot het er weer gezond uit ziet. Op dit hout kunt u schilderen.

Houtrot kozijnHoutrot
Wanneer er blaasjes onder de verflaag te zien zijn, bruine of zwarte verkleuringen of sommige delen van het hout laten los, dan hebt u last van houtrot. Dit ontstaat doordat er schimmels en vocht in het hout zijn gedrongen.
Gaat het om een groot oppervlak dan raden we u aan om het hout te vervangen. Vaak zijn het echter kleine plekken op bijvoorbeeld kozijnen of vensterbanken. U kunt er voor de zekerheid met een botte priem insteken. Wanneer gemakkelijk in het hout dringt dan is er sprake van rot.

Verwijder de rotte delen volledig, tot u alleen nog gezond hout over hebt. Dit kan bijvoorbeeld met een beitel.
De gehavende delen kunnen worden hersteld met renovatiepasta. Laat deze pasta goed drogen en schuur het bij zodat de voorheen verrotte en de gezonde delen weer mooi in elkaar overlopen. 

Afkitten en plamuren

De ondergrond is bijna helemaal voorbereid en u bent bijna klaar voor de afwerking. Zorgt u er daarom voor dat u voegen, barsten en spleten goed dicht kit om het indringen van vocht te voorkomen.

Afkitten buitenDenk aan spleten tussen glas en hout of muur en hout. Voor plekken die niet geschilderd worden is siliconenkit zeer geschikt. Wanneer u dit echter nog wel wilt schilderen is een andere soort beter, zoals acrylaatkit of overschilderbare glaskit.
Vooral bij het schilderen van hout is het goed dichtkitten van kieren en scheuren cruciaal. Hout gaat door de invloed van vocht werken. Dat betekent dat het krimpt en uitzet. Het vocht dringt het hout binnen en zorgt er op den duur voor dat uw verflaag afbladdert. Om dit te voorkomen moet u aandacht besteden aan de zwakke plekken, zoals voegen tussen de muur en het hout, of tussen de vensterbank en het kozijn.
Kit dit goed dicht.

De afwerking: Het schilderwerk

Wanneer u een optimaal eindresultaat wilt voor uw schilderwerk zijn een aantal zaken belangrijk: de omstandigheden, de keuze in schildergereedschap en de verfsoort.

Omstandigheden
Elke verf is gevoelig voor weersomstandigheden. Te lage temperaturen veroorzaken een trage droging. Gaat u daarom schilderen bij een temperatuur die hoger is dan 10 graden. Ook de luchtvochtigheid mag niet boven de 85 procent zijn. Bij regen of mist, adviseren wij u de om werkzaamheden uit te stellen. Toch is zeer zonnig weer ook niet ideaal om te schilderen. Felle zon veroorzaakt blaasjes in het schilderwerk. Een schutting die al uren in de zon heeft staan bakken is waarschijnlijk opgewarmd.
Ook winderig weer is een slecht moment om de kwast te pakken. Stof waait op en komt in uw schilderwerk terecht, wat de kwaliteit van de verf niet ten gunste komt.

Materiaalkeuze
Houdt rekening met de keuze van kwasten en ander materiaal. Verven gebeurt het efficiëntst met een ronde kwast. Zorg dat de maat van de kwast klopt met het oppervlak dat u gaat schilderen. Een te grote of te kleine kwast is onhandig. Kijk in onze online shop voor een uitgebreide keuze aan kwasten.
De meeste watergedragen- en solventgedragen verven hebben een levensduur van tussen de 4 en 8 jaar.
Om te voorkomen dat u na die periode veel werk hebt aan het opnieuw schilderen van uw houtwerk, raden wij u aan om eens in de zoveel tijd uw schilderwerk bij te werken. Vooral de zuidkant van uw huis heeft veel te verduren van het weer. Die moet vaker worden bijgewerkt dan de noord kant.

Verf assortiment

Lees ook:

Het schilderen van hout

Het schilderen van hout buitenshuis

Tips en advies voor na het schilderen: Het opruimen

Tips bij het schilderen

Oplosmiddelhoudende- of watergedragen verf

Of lees meer over verf op onze inspiratiepagina's

Dit artikel heeft betrekking op de volgende verven:
Muurverf

Houtverf

Metaalverf

Betonverf

Grondverf en menie

Copyright © 2008-present VerfBestelSite.nl