Alkydverf

AlkydverfAlkydverven in het algemeen

Er zijn veel verschillende soorten alkydverven op de markt, zoals de traditionele alkydverf, de high solid versie en de watergedragen alkydverf. Ook zijn er gemodificeerde alkydsoorten, bijvoorbeeld een urethanalkyd (vaak urethaanalkyd genoemd) en een gesiliconiseerde alkyd. Alkydverven zijn over het algemeen de meeste bekende soort verf onder schilders, klussers en consumenten. Dit type verf wordt veelal gebruikt voor houten ondergronden zoals kozijnen, deuren en geveltimmerwerk, zowel voor binnen als buiten. Ook wordt er metaalverf en betonverf gemaakt van alkydhars.

Alkydhars is enigszins elastisch, waardoor de verf de "werking" van het hout kan volgen. Alkydharsen hebben wel een nadeel wanneer ze binnen worden toegepast, namelijk het vergelen (ook wel "donkervergeling" genoemd). Vooral bij witte kleuren is vergeling zichtbaar na verloop van tijd. Het drogingsproces van alkydverven verloopt in 2 fasen.
In de eerste fase verdampt het verdunningsmiddel, bij oplosmiddelhoudende alkydverven is dat meestal Terpentine en bij watergedragen alkydverven is dat uiteraard water. In de tweede fase gaat het bindmiddel een reactie aan met zuurstof uit de lucht, het oxidatieve drogings proces.
Door deze reactie met zuurstof wordt de verffilm kleefvrij en hardt de verflaag verder uit.

Traditionele alkydverf

Dit type verf wordt nog steeds veel gemaakt, denk hierbij aan systeemverf (schakelverf)jachtlakparketlakbetonverf en metaalverf. Deze soort is het meest vertrouwd onder de schilders. Oplosmiddelhoudende verven op basis van alkydhars zijn gemakkelijk te verwerken, vloeien goed uit en zijn in verschillende glansgraden te verkrijgen. De droging en schuurbaarheid worden als zeer goed ervaren. Voorheen werden er ook grondverven en hoog- en zijdeglans aflakken voor houten ondergronden van dit type bindmiddel gemaakt. Echter is dit door europese wetgeving vanaf 1 januari 2010 verboden en is hiervoor de high solid versie in de plaats gekomen.
Urethaan gemodificeerde alkydverf

Veel mensen denken nog steeds dat dit een polyurethaan is. Dit is niet juist. Bij polyurethaan spreken we over een heel andere chemie, zoals 2 componenten polyurethaan systemen of vochtuithardende polyurethaan. Hier gaan we nu verder niet op in. Een urethaan alkyd is een alkyd die gemodificeerd is met, zoals de naam al zegt, urethaan. Door deze modificatie is deze verfsoort beter bestand tegen mechanische belastingen. De verf is dus slijtvaster, minder gevoelig voor krasser en minder stootgevoelig. Ook is een met urethaan gemodificeerde alkyd wat harder. Hierdoor is dit type verf zeer geschikt als betonverfmetaalverf en parketlak.

Gesiliconiseerde alkydverf

Dit type verf heeft een zeer goed glansbehoud. Gesiliconiseerde alkydverven worden dan ook als een hoogglans verf voor buiten toepassingen verkocht. Door de betere UV bestandheid en de mindere watergevoeligheid blijft de hoge glansgraad veel langer behouden. Ook is de buitenduurzaamheid beter dan dat van de andere alkydsoorten. Hiermee kunnen onderhoudsintervallen tot 8 jaar worden bereikt, bij een "normale" alkydverf is dit circa 5 jaar. De droging, schuurbaarheid en vloeiing zijn uitmuntend. Dit maakt deze verf dan ook het paradepaardje onder de alkydverven. De prijs van gesiliconiseerde alkydverven ligt een stuk hoger dan de andere alkydsoorten.

High Solid alkydverf

Deze versoort bevat minder oplosmiddelen (VOS) dan de traditionele oplosmiddelhoudende alkydverf. Een aantal jaren geleden waren high solid verven niet echt een succes. Ze vloeiden niet, de droging was (zeer) slecht, moeilijk te verwerken en de kans op "zakkers" was groot. Vandaag de dag liggen de verschillen in eigeschappen veel dichter bij een traditionele alkydverf. Het voordeel van een high solid verf is dat het vaste stof deel (het deel van de natte verf dat overblijft na droging) hoger ligt dan bij andere verven. Ook deze verf is in meerdere glansgraden te verkrijgen, van mat tot en met hoogglans.

Watergedragen alkydverf

Ook is er een watergedragen versie van alkydverf. Het bindmiddel (de hars) is een alkydharsemulsie, een waterverdunbare alkydhars. In principe zou deze verf te vergelijken zijn met de oplosmiddelhoudende alkydverven. Er blijft na droging immers (bijna) het zelfde over, namelijk alkydhars. Echter geldt in zijn algemeenheid dat watergedragen verven wat moeilijker vloeien, waardoor het verwerken lastiger is, en de verf na droging watergevoeliger is dan oplosmiddelhoudende verven. Ook verloopt de droging erg (te) snel, wat niet ten goede komt voor de vloeiing. 

Eigenschappen

  • Gemakkelijk verwerkbaar
  • Corrosiewerend
  • Goed verwijderbaar
  • Weerbestendig
  • Oplosmiddelrijk, oplosmiddelarm of oplosmiddelvrij

Toepassingen


Bekijk ook:
Verf in het algemeen
Verf: Alle soorten op een rij
Verf en glans
Verfsoorten voor beton en steen
EG Richtlijn verfproducten (VOS)

Copyright © 2008-present VerfBestelSite.nl