Verf en glans

Verven zijn te verkrijgen met verschillende glansgraden. Zo zijn er matte, zijdeglanzende, halfglanzende en hoogglanzende verven te koop. Afhankelijk van de toepassing kan er worden gekozen voor de gewenste glansgraad. Buiten wordt er veelal met hoogglans geschilderd, maar binnen meer met zijdeglans. Ook wordt er vaak voor kozijnen een hoogglans gekozen en voor de opendraaiende ramen voor zijdeglans.

Hoogglans beter buitenduurzaam dan zijdeglans

Hoogglansverven zijn minder gevoelig voor weersinvloeden dan zijdeglans verven. Een hoogglans verf zal dus langer mee gaan dan zijdeglans. Dit komt onder andere doordat zijdeglans verf meer water en vuil oppakt dan hoogglans verf. Ook is een hoogglans verf makkelijker te reinigen, wat te goede komt voor de levensduur van de verf. 

Glans en watergedragen verf

Indien we het over "huis- tuin en keuken verven" hebben, dan is met oplosmiddelhoudende alkydverven de hoogste glansgraad te bereiken. Watergedragen verven, met name acrylaatverven, hebben een beduidend mindere glans. Vandaar dat acrylaatverven niet in hoogglans zijn te verkrijgen. Ook zal de glans van een watergedragen verf sneller teruglopen dan een oplosmiddelhoudende verf. Watergedragen verven zijn gevoeliger voor weersinvloeden waardoor de verf aan de oppervlakte al snel gaat afbreken. Dit "afbreken" heeft een direct gevolg op de glans van een verf.

Hoe wordt de glansgraad gemeten?

De glansgraad wordt uitgedrukt in een percentage. Zo heeft een hoogglans verf een glansgraad van meer dan 85%, een halfglans verf ongeveer 70%, zijdeglans 30% en mat 0 tot 15%. Deze percentages worden gemeten met een glansmeter die de weerkaatsing van een lichtstraal meet onder een hoek van 20, 60 of 90°. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een hoek van 60°.

Bekijk ook:

Verf in het algemeen

Verf: Alle soorten op een rij

Verfsoorten voor beton en steen

EG Richtlijn verfproducten (VOS)

Copyright © 2008-present VerfBestelSite.nl