Verfsoorten voor beton en steen

Verf voor steen en betonDe levensduur van beton of steenachtige ondergronden kan door het aanbrengen van verflagen in belangrijke mate worden verlengd.
Verf voor beton en steen maken de ondergrond beter bestand tegen zowel mechanische beschadigingen als tegen allerlei fysische en chemische invloeden. Ook kunnen sommige verflagen het beton of steen waterdicht maken of de groei van algen, mossen en schimmels op gebouwen belemmeren, waardoor de microbiologische bestandheid wordt vergroot.

Voordelen van het schilderen van beton

  • Vermindering van erosie van gebouwen
  • Vermindering van aantasting van constructies door chemische agressieve gassen en vloeistoffen
  • Vergroting van de slijtvastheid van vloeren (Vloercoatings!)
  • Verbetering van de kras- en stootvastheid van wanden
  • Vermindering van de vochtopname of het verkrijgen van volledige waterdichtheid
  • Het voorkomen van aantasting van binnenwanden van tunnels door uitlaatgassen van het verkeer
  • Vermindering van aanhechting van vuil, stof en graffiti

Dispersie verven voor beton en steen

Bij de bescherming van beton en steenachtige muren worden dispersieverven het meest toegepast. Dergelijke verfproducten zijn waterverdunbaar, reukarm en snel drogend. De verflagen zijn redelijk tot goed reinigbaar, afhankelijk van de kwaliteit van de verf. Bij de droging van deze watergedragen muurverven ontstaan verflagen met een andere poriënstructuur dan bij oplosmiddelrijke. Dispersieverven laten hierdoor meer waterdamp door. Deze verven zijn dus "waterdampdoorlatend".

Latex muurverven 

Muurverven zonder een poriënstructuur worden vaak latex muurverven genoemd. Dit is niet geheel terecht, omdat hiermee in principe verven op basis van latex worden aangeduid
(latex = natuurrubber).

Acrylaatdispersie muurverven

Voor buiten muurverven worden voornamelijk acrylaatdispersies als bindmiddel toegepast.
Dit vanwege hun onverzeepbaarheid, kleurvastheid en bestandheid tegen UV-stralen. Binnenmuurverven bezitten in het algemeen een hoger gehalte aan pigment en vulstof.
Daardoor zijn deze vaak beter dekkend en hebben ze een matter uiterlijk. Naar hun reinigbaarheid worden ze ingedeeld in wasbare en schrobvaste kwaliteiten. Schimmelwerende dispersieverven zijn producten waarin fungiciden (schimmeldodende middelen) zijn toegevoegd. Deze muurverven worden toegepast in warme en vochtige ruimten, zoals badkamers. 

Epoxy dispersieverven voor muren en vloeren

Naast acrylaatdispersieverven zijn er ook epoxy dispersieverven. Vooral binnen worden dergelijke producten op steeds grotere schaal toegepast vanwege het ontbreken van oplosmiddel.
Epoxy dispersieverven, ofwel epoxy coatings, laten zich goed inwerken op vochtig beton.
De chemische en mechanische bestandheid van deze producten zijn bijzonder goed, vandaar dat deze coatings ook als vloercoating worden gebruikt. Veel probleemplekken op muren, zoals vochtplekken, worden met epoxy coatings behandeld.

Structuurverven

Door de toevoeging van kwartskorrel als vulstof ontstaat een dispersieproduct met een hoog vastestofgehalte. Kwartsverven bezitten een uitstekende weervastheid. Enerzijds wordt deze eigenschap bereikt door de grote laagdikte, anderzijds doordat de kwartskorrel het licht aan het verfoppervlak reflecteert. Bovendien hechten kwartsverven vaak goed op moeilijke ondergronden. Dispersie-kwarts-verven voor binnen bezitten meestal een sterk thixotroop karakter. Ze kunnen daardoor gemakkelijk in een dikke laag (ca. 1 Kg/m²) worden aangebracht. Afhankelijk van de toegepaste laagdikte en het type structuurrol dat men gebruikt zijn zowel fijne als zeer grove structuren te realiseren. Door de hoge hardheid van kwarts is de laag moeilijk beschadigbaar.

Vezeldispersieverven

Vezeldispersieverven zijn verfproducten welke als vulmiddel fijne kunststofvezels bevatten.
De producten geven de mogelijkheid om aan het oppervlak van binnenwanden een vezelig effect te geven. Behalve de vezelstructuur, verkrijgt men een goede overbrugging van eventuele scheurtjes in de ondergrond. Wanneer men aan een dispersieverf kleine houtspaanders toevoegt, ontstaat een zogenaamde rauhfaserverf.

Oplosmiddelhoudende verven voor beton en steen

Muurverven waarvan het bindmiddel in organische vloeistoffen (oplosmiddelen) is opgelost, worden in de praktijk aangeduid als oplosmiddelhoudende muurverven. Voorbeelden hiervan zijn chloorrubberverven, verven op basis van vinyl, styreen, acrylaat, alkydharsverven, epoxyharsverven, polyurethaanverven en bitumen verven.

Chloorrubberverven

De voornaamste eigenschap van chloorrubberverven is hun bestandheid tegen water en tegen een licht chemisch agressieve omgeving. Door hun puur fysisch drogend karakter bezitten ze ook bij temperaturen tegen het vriespunt nog een redelijk snelle droging. Oude lagen zijn met een beperkte voorbehandeling goed overschilderbaar, doordat de nieuwe laag de oude enigszins opweekt en hierdoor goed hecht (reversible). Het glans en kleurbehoud is echter matig.

Verven op basis van vinyl, styreen en acrylaat

Ook deze producten zijn goed bestand tegen water en tegen zure en alkalische milieus. Ze bezitten een beter glans- en kleurbehoud dan chloorrubberverven. Ze zijn bovendien goed reinigbaar.

Alkydharsverven

Deze groep verven zijn oxidatief drogend. Alkydharsverven leveren op muren goed dekkende en reinigbare lagen op. Een nadeel van deze verven is dat ze op alkalische muren kunnen verzepen. Rechtstreeks toepassen op vers beton of alkalische ondergronden is hierdoor niet mogelijk.
Het gevolg van de aantasting door alkaliën is hechtingsverlies, afpoederen en verkleuren. Een voorbeeld van alkydharsverf voor beton is betonverf. Een betonverf wordt meestal niet van een "gewone" alkydhard gemaakt maar van een urethaan gemodificeerde alkydhars.

Epoxyharsverven (Epoxycoatings)

Deze producten zijn door hun uitstekende chemische en grote mechanische bestandheid prima geschikt om beton en andere steenachtige ondergronden in chemisch agressieve milieus te beschermen. Het kleur- en glansbehoud bij buitentoepassingen is over het algemeen minder goed.

Epoxyhars-verven of epoxycoatings geven zeer dichte lagen. Ze worden bijvoorbeeld toegepast aan de binnenzijde van accuruimten, silo's, rioolwaterbuizen en betonvloeren van (chemische) fabrieken.

Polyurethaanverven (Polyurethaancoatings)

Wanneer als gevolg van chemische invloeden in de atmosfeer ook sterke aantasting en vervuiling kan optreden, bieden ook polyurethaanverven een goede bescherming. Het kleur- en glansbehoud van dit soort verven is over het algemeen zeer goed. Ze zijn bovendien hard en slijtvast.

Bitumenverven

Teer werd vroeger regelmatig gebruikt maar is tegenwoordig uit de gratie verdwenen vanwege de milieubelasting. Teerproducten zijn nu volledig vervangen door bitumenverven

Vaak werden epoxy- of polyurethaanverven versneden met teer om hiermee goedkope en toch nog goede producten te leveren. Vandaag de dag gebeurd dat versnijden met bitumen.

Bekijk ook

Verf in het algemeen

Verf: Alle soorten op een rij

Verf en glans

Verfsoorten voor beton en steen

EG Richtlijn verfproducten (VOS)

Copyright © 2008-present VerfBestelSite.nl