Prachtig woord: gepotdekseld hout. De kans bestaat dat je niet eens weet wat het is. Dat is ook best logisch, want het is een authentieke naam voor een al even authentieke vorm van timmermanskunst. Wel een hele praktische, trouwens. Bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuizen, schuren en houten delen aan huizen zijn vaak gepotdekseld. Potdekselen betekent dat planken dakpansgewijs over elkaar heen zijn bevestigd. Daardoor loopt het regenwater gewoon van de planken af. Het is niet alleen praktisch; het geeft een authentieke, landelijke uitstraling.

Een robuuste uitstraling

Voorbeelden van houtsoorten voor gepotdekselde schuren en schuttingen zijn Douglas (Oregon pine), Red Cedar, Lariks, vurenhout, etc. Ik vind persoonlijk de met ruwe planken gepotdekselde schuren en schuttingen het mooist als ze diepzwart worden geschilderd. Je krijgt dan echt zo’n robuuste, landelijke uitstraling. Om dat te bereiken kun je het best Houtteer gebruiken in een matte of glanzende versie. Ook kun je Houtteer in de kleur antraciet krijgen. De nieuwe naam voor Houtteer is overigens Houtcoat Teerlook.

Optimale bescherming

Houtteer ziet er niet alleen stoer en robuust uit. Het geeft ook nog eens de beste bescherming tegen weersinvloeden. Het is wel belangrijk dat je de planken aan beide kanten goed schildert. Anders gaan de planken namelijk kromtrekken, en dat wil je uiteraard niet. Aan de binnenkant kun je volstaan met één laag en aan de buitenkant met twee tot drie lagen.

Voorbehandeling is niet nodig

Houtteer heeft in het gebruik trouwens nog een mooi voordeel. Schuren of een voorbehandeling is niet nodig. Je kunt dus direct beginnen met schilderen. Ook bij een volgende laag hoef je niet te schuren. Dus pak een grote, brede kwast (bijvoorbeeld een blokkwast) en schilderen maar.

Ook andere kleuren mogelijk

Ga je toch liever voor een andere kleur dan zwart of antraciet (smaken verschillen natuurlijk), dan is Systeemverf een prima keuze. Deze verf kunnen wij in meer dan 20.000 kleuren voor je mengen op onze mengmachine. En ook die kun je direct, zonder grondverf, aanbrengen!