Het schilderen van hout

Schilderen kozijn

Een schilderklus begint altijd met een idee.
U ziet uw raamkozijnen voor zich in een mooie hoogglanzende verflaag, zonder kwaststrepen. Of u wilt een stijlvolle halfmatte verf
op uw kasten die wat oneffenheden camoufleert. Verfbestelsite.nl biedt u tal van mogelijkheden, maar voor u op de bestelknop drukt is het belangrijk om de volgende dingen vast te stellen:

  • Schildert u binnen of buiten?
  • Wilt u watergedragen of solventgedragen (oplosmiddelhoudende) verf?
  • Kiest u voor hoogglans-, halfglans-, zijdeglans- of een matte verf.

We zullen de verschillen in verfsoort en de beste verwerking ervan beknopt uitleggen.

Schilderen met verf op waterbasis

Of u nu binnen of buiten gaat schilderen, u zult een keuze moeten maken tussen watergedragen verf of solventgedragen verf. Deze verven verschillen in eigenschappen en ook de manier van aanbrengen. Omdat het geen oplosmiddelen bevat, komen er bij het schilderen met watergedragen verf nagenoeg geen stoffen vrij die de atmosfeer schaden. Watergedragen verf is bij langdurig gebruik ook beter voor de gezondheid.
Verf op waterbasis is bijna geurloos, droogt snel en vergeelt niet na verloop van tijd indien de verf op basis van acrylaat is. Bovendien is het gemakkelijk te verdunnen met water.

Schilderen met watergedragen verf vergt echter wel wat voorbereiding. Voor een glad en effen resultaat is de keuze van de juiste kwast en roller belangrijk, evenals de omstandigheden. De droging van verf op waterbasis verloopt weliswaar snel, maar wordt wel beïnvloed door weersomstandigheden. Te lage temperaturen en te hoge luchtvochtigheid hinderen het drogingsproces. Zowel bij buiten als binnen schilderen is het belangrijk hierop te letten.

Schilderen met verf op oplosmiddelbasis

Oplosmiddelhoudende verf, ook wel solventgedragen verf genoemd, bevat oplosmiddelen. Deze komen vrij bij het schilderen. Schilderen met oplosmiddelhoudende verf geeft een specifieke geur en de dampen kunnen bij langdurig gebruik met onvoldoende ventilatie schadelijk zijn voor de gebruiker. Hoewel er al een aantal jaren flink minder oplosmiddelen in de solventgedragen verf zitten dankzij strengere wetgeving, is verf op waterbasis nog steeds minder schadelijk voor de gebruiker. De voordelen van solventgedragen verf zijn echter de eenvoudige verwerking en de reinigbaarheid. Verf op oplosmiddelbasis aanbrengen behoeft geen speciale voorbereiding.
De verf geeft automatisch een mooi, vloeiend en effen eindresultaat. Het drogingsproces duurt bij oplosmiddelhoudende verf langer dan bij verf op waterbasis, maar is daarentegen minder gevoelig voor temperatuur en luchtvochtigheid. De meest gebruikte verf op oplosmiddelbasis is de bekende alkydverf. Lichte kleuren van deze verf vergelen in donkere ruimten, men noemt dit fenomeen “donkervergeling”. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de binnenkant van deurposten of kasten.

De glansgraad van uw verf

Wanneer u heeft gekozen voor een verf op waterbasis of oplosmiddelbasis moet u nog de gewenste glansgraad kiezen. De glansgraad heeft veel invloed op de sfeer en stijl die u uw schilderwerk wilt geven. Zoals er in muurverf een belangrijk onderscheid is tussen glanzende verf en matte verf, zo is die er ook bij houtverf. Echter, bij het schilderen op hout wordt zelden een matte verf gebruikt. Meestal wordt er gekozen voor een zijdeglanzens, halfglans of (hoog)glans.

Het belangrijkste verschil is de uitstraling. Een hoogglanzende verf geeft veel diepte aan het vlak dat u schildert. Het laat uw schilderwerk opvallen en geeft een stijlvolle uitstraling. Een zijdeglanzende verf geeft een subtielere, minder opvallende glans.

Een ander verschil is de reinigbaarheid. Hoe hoger de glansgraad, hoe gemakkelijker het oppervlak schoon te houden is. Hoogglans is dus beter te reinigen dan zijdeglans of mat. De verschillen in onze verven zijn echter klein.
Houdt er wel rekening mee dat de ondergrond goed moet worden voorbereid wanneer u kiest voor een verf met glans. De glanzende egale eindlaag laat elke oneffenheid zien die er in de ondergrond te vinden is. Zorgt u dus dat korrels, putjes en vuil goed worden verwijderd of gerepareerd voor u begint met schilderen.

Verf assortiment

Lees ook:

Het schilderen van hout buitenshuis

Het schilderen van hout binnenshuis

Tips bij het schilderen

Tips en advies voor na het schilderen: Het opruimen

Oplosmiddelhoudende- of watergedragen verf

Of lees meer over verf op onze inspiratiepagina's

Dit artikel heeft betrekking op de volgende verven:
Muurverf

Houtverf

Metaalverf

Betonverf

Grondverf en menie

Copyright © 2020-present VerfBestelSite.nl