Tips voor na het schilderen: Het opruimen

Opruimen na schilderenHet verven zit erop. U zakt onderuit op een stoel en kijkt tevreden om u heen. U bent klaar. Of toch nog niet? De spullen moeten helaas nog schoongemaakt worden. Hoe sneller dat gebeurt, hoe gemakkelijker dat gaat.

 

Opbergen van kwast en rollers

Bij verf op waterbasis kunt u de kwasten met water en zeep schoonmaken. Is er al iets hard geworden, gebruik dan een schuurspons. Bij een roller is het handig om de dikke verflaag met een houten roerstaaf af te schrapen. Daarna kan hij worden gewassen in water en zeep. Houdt er wel rekening mee dat een roller schoonmaken veel tijd kost. Het is gemakkelijker (en beter voor het milieu) om hem te laten opdrogen en weg te gooien.

De zaken worden anders wanneer u hebt geschilderd met solventgedragen verf (oplosmiddelhoudende verf). Die moeten, afhankelijk van het type verf, worden gereinigd met Terpentine. Wanneer de solventgedragen verf al is opgedroogd kunt u afbijtmiddel gebruiken of speciale kwastenreiniger.

Zorg dat uw kwasten goed opdrogen. Zet ze vervolgens niet op de haren neer. Daardoor trekken ze schuin. Wilt u de kwasten nog eens gebruiken, hang ze dan op of leg ze neer.

Verfresten bewaren of afvoeren

De kans is aanwezig dat u met overtollige verfresten zit. Toch kunnen die in de toekomst van pas komen. De meeste verf blijft immers ongeveer 3 tot 6  jaar houdbaar, mits de verpakking goed is afgesloten. Zorg dat u de verf in een koele ruimte opslaat, maar het niet kan bevriezen.

Vooral solventgedragen verf vraagt extra zorg. Stel: u hebt van een groot verfblik solventgedragen verf nog een deel over. Giet deze dan over in kleine verpakkingen. Door te veel lucht in een verpakking krijgt de verf een vel. Dit is hinderlijk bij hergebruik. Gebeurt dit toch, dan kan het vel worden weggesneden en de verf worden gezeefd.

Wanneer u de verf in kleinere verpakkingen hebt gedaan is het goed om de verfsoort, -kleur en de datum op het blik te zetten. Evenals de ruimte waarin u de verf hebt gebruikt. Dit is handig voor nieuwe bestellingen.

Als u zeker weet dat u de overblijfselen toch niet meer gaat gebruiken, giet de verfresten dan niet door de gootsteen. Gooi de resten ook niet bij uw huisvuil. Nog natte verfresten gelden als Klein Chemisch Afval (kca) en zijn belastend voor het milieu. Lever ze daarom in bij de dichtstbijzijnde milieustraat. Tip: Opgedroogde verf is geen chemisch afval en kan gewoon bij het huisvuil.

 

Verf assortiment

 

Lees ook:

Het schilderen van hout

Het schilderen van hout buitenshuis

Het schilderen van hout binnenshuis

Tips bij het schilderen

Oplosmiddelhoudende- of watergedragen verf

 

Of lees meer over verf op onze inspiratiepagina's

Dit artikel heeft betrekking op de volgende verven:

Muurverf

Houtverf

Metaalverf

Betonverf

Grondverf en menie

Copyright © 2006-2018 VerfBestelSite.nl