Verf in het algemeen

verfEen verf of coating is in "natte" toestand een dun tot stroperig vloeibaar product dat vaak pigmenten bevat. Verf bestaat uit een deel vaste stof en een deel vluchtige stof. De vluchtige stof kan Terpentine of water zijn dat verdampt tijdens het drogingsproces. Het vaste deel blijft dus na droging over en bestaat altijd uit een bindmiddel en eventueel ook uit vulstoffen, pigmenten, siccatieven en andere additieven.

Functies van verf en coatings

Een verflaag kan één of meerdere functies hebben, zoals bescherming, verfraaiing (kleur en structuur), reinigbaarheid en zichtbaarheid (veiligheidskleuren). Vaak bestaat een verfsysteem uit meerdere lagen, waarbij elke laag zijn functie heeft. Zo zorgt een grondlaag voor hechting, vulling en schuurbaarheid, een overgrond- of voorlaklaag voor laagdikte opbouw en de aflaklaag voor de uiterlijke en beschermende afwerking.

De functie van het bindmiddel in verf

Het bindmiddel is het hoofdbestanddeel van verf. In principe kan gezegd worden dat verf een bindmiddel is die met bepaalde hulpstoffen, zoals pigmenten, vulmiddelen, additieven en verdunningsmiddelen, bepaalde eigenschappen heeft gekregen. Een bindmiddel kan bijvoorbeeld alkydhars, acrylaathars, vinylhars, bitumen, polyurethaanhars, epoxyhars of lijnolie zijn.
Het bindmiddel dient voor het binden van pigmenten en vulstoffen, het vormen van een zekere laagdikte en geeft bepaalde eigenschappen aan de verflaag.

De functies van de hulpstoffen in verf

Pigmenten zorgen voor de kleur van de verf, maar dienen ook voor dekkracht, UV bestandheid en soms voor corrosiewering. Vulstoffen zorgen voor een betere schuurbaarheid, betere vulling en een lagere kostprijs. Verdunningsmiddelen zijn nodig om de verf goed te kunnen verwerken en bevordert de vloeiing. Additieven kunnen allerlei functies hebben, zoals bevordering van de droging, stabiliteit verbetering, schimmelwering en betere UV bestandheid.

Het drogingsproces van verf

De wijze van droging hangt af van het type bindmiddel. Een verf kan oxidatief drogend, fysisch drogend, UV drogend of vocht drogend (vochtuithardend) zijn, maar ook door een chemische reactie van een A en B component (2 componenten coatings). De meest voorkomende onder schilders en klussers zijn oxidatief (bijvoorbeeld alkydverven) en fysisch drogend (bijvoorbeeld acrylaatverven). 


Bekijk ook:
Verf: Alle soorten op een rij
Verf en glans
Verfsoorten voor beton en steen
EG Richtlijn verfproducten (VOS)

Copyright © 2020-present VerfBestelSite.nl