Acrylaatverf of acrylverf

Een acrylaatverf of acrylverf bestaat uit een dispersie van kleine kunststof bolletjes in water. Na het aanbrengen van de verf verdampt het water en komen de bolletjes kunststof steeds dichter bij elkaar. De bolletjes zijn door weekmakers of filmvormers kleverig gemaakt. Wanneer al het water is verdampt vloeien de bolletjes in zekere mate samen waardoor er een verffilm wordt gevormd. In de eerste 7 dagen na het aanbrengen van de verf zullen ook alle weekmakers of filmvormers verdampen. Vandaar dat acrylverf de eerste 7 dagen nog gevoelig is voor beschadigingen.

Acrylaten zijn themoplastisch. Dat betekent dat acrylaatverf bij verwarmen zachter wordt. Bij warme omstandigheden, bijvoorbeeld in de zomer of op warme plekken zoals in machinekamers, mag de verf niet gaan kleven of vloeien. Dit voorkomt men door vrij harde bolletjes te gebruiken die een hoog smeltpunt bevatten.

Acrylaatverf en waterdampdoorlaatbaarheid

Omdat de bolletjes kunststof van een acrylverf niet volledig samenvloeien blijft er na droging een structuur van bolletjes aanwezig. Wanneer men de verffilm met een microscoop bekijkt zal men zien dat het oppervlak behoorlijk onregelmatig (ruw) is. Een "ruw" oppervlak geeft minder of geen glans. Dat is de reden waarom acrylaatverf niet is hoogglans te maken is. Een ander nadeel van deze "bolletjesstructuur" is dat de verf minuscuul kleine gaatjes bevat en daardoor een zekere mate van poreusheid heeft. Acrylaatverven hebben hierdoor een hoge waterdamp doorlaatbaarheid, ofwel een hoge vochtregulerendheid. Vochtregulerende verven hebben voordelen, maar wanneer dat te hoog ligt geeft dat juist hele grote nadelen.

Aanbrengen onder gunstige omstandigheden

Een acrylaat is dus in feite een vaste verfstof die verdeeld is in water. Wanneer de verf in minder gunstige omstandigheden wordt verwerkt heeft dit een negatieve invloed op de eigenschappen van de verflaag. Bij een te lage temperatuur en/of een te hoge relatieve luchtvochtigheid vloeien de bolletjes onvoldoende samen, waardoor de verf te poreus wordt en een te hoge waterdampdoorlaatbaarheid heeft. Bij de nieuwe generatie acrylaten is dat probleem verleden tijd geworden.

Acrylaat en alkyd: de ideale combinatie

In tegenstelling tot acrylaten bevatten alkydemulsies geen bolletjes kunststof, waardoor deze niet samen hoeven te vloeien. Alkydemulsies geven een veel dichtere verflaag die minder waterdamp doorlatend is. Acrylverf is flexibeler dan een alkydverf en zal niet zo sterk doorharden als een alkyd dat door veroudering doet. Het grote voordeel van een acrylaat is weer dat deze niet vergelen, zoals alkydverven dat wel doen. Door een acrylaat en een alkyd samen te voegen heeft men beoogd een product te ontwikkelen die de (goede) eigenschappen bezit van beide producten, de zogenaamde hybrideverven

De nieuwe generatie acrylaten

De laatste jaren zijn er veel nieuwe acrylaatdispersies ontwikkeld. En met succes. Zo zijn deze nieuwe acrylaten minder thermoplastisch, minder waterdampdoorlatend en hebben een hogere glans. Ook kunnen zij bij lagere temperaturen worden aangebracht zonder dat dat nadelige gevolgen heeft op de eigenschappen van de verf. Deze nieuwe generatie acrylaatverven zijn van (zeer) goede kwaliteit en bijna niet meer te vergelijken met de oudere types.

Eigenschappen

  • Gemakkelijk verwerkbaar
  • Oplosmiddelarm
  • Watergedragen (hoewel er ook oplosmiddelhoudende bestaan)
  • Weerbestendig (vergeelt niet)
  • Snelle droging
  • Vochtregulerend
  • Thermoplastisch


Toepassingen


Bekijk ook:

Verf in het algemeen

Verf: Alle soorten op een rij

Verfsoorten voor beton en steen

Verf en glans

Verfsoorten voor beton en steen

EG Richtlijn verfproducten (VOS)

Copyright © 2008-present VerfBestelSite.nl