Je vraagt je af hoe je betonverf aan kunt brengen. Hoeveel werk is dat? Waar moet ik op letten? Zou ik dat zelf wel kunnen? Misschien heb je zelfs al een blik betonverf aangeschaft. Wees gerust, het is een eenvoudig proces dat bijna iedereen kan uitvoeren. Met een klein beetje handigheid in ieder geval. Hieronder leg ik de stappen uit voor een geslaagd eindresultaat!

Hoe breng ik betonverf aan?

Het aanbrengen van betonverf is een eenvoudig proces. Het vereist echter wel enige voorbereiding. Hieronder vind je een stappenplan voor het aanbrengen van betonverf:

Stap 1: Verwijder losse delen van een reeds aanwezige verf

Verwijder alle loszittende en niet goed hechtende delen van een eventueel reeds aanwezige verf. Dit kan door middel van afsteken met een afsteekmes, een krabber of schuren.

Stap 2: Reinig de ondergrond

Voordat je begint met het aanbrengen van betonverf, moet je ervoor zorgen dat de vloer gereinigd wordt. Doe dit met een industriële reiniger zoals Ruwol Surface cleaner. Andere cleaners zijn niet krachtig genoeg of laten een residu achter wat niet ten goede komt aan de hechting van de verf.

Spoel de ondergrond daarna na met schoon water en laat het goed drogen.

Stap 3: Repareer eventuele scheuren en gaten

Als er scheuren of gaten in de ondergrond zitten, moet je deze eerst repareren voordat je de betonverf aanbrengt. Gebruik een vulmiddel voor beton om de beschadigde gebieden te vullen en glad te strijken met een plamuurmes. Dit kan bijvoorbeeld met een epoxy reparatiemiddel of cement. Let bij cement op dat er een paar weken gewacht moet worden voordat er verf op aangebracht mag worden. Laat het vulmiddel goed drogen voordat je verdergaat.

Stap 4: Schuur de vloer

Schuren is alleen nodig bij oude verflagen. Om ervoor te zorgen dat de betonverf goed hecht, moet je de oude verflaag schuren met een schuurmachine of schuurpapier. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak ruw genoeg is om de verf goed te kunnen hechten. Verwijder het stof van het schuren met een stofzuiger of afstoffer.

Stap 5: Breng een primer aan op niet-zuigende ondergronden

Voor een goede hechting op niet-zuigende ondergronden is een primer noodzakelijk. Op een zuigende (poreuze) ondergrond is een primer niet nodig omdat hierbij de verf goed in de ondergrond kan trekken en daardoor een goede hechting ontstaat.

Stap 6: Breng de betonverf aan

Voordat je begint met het aanbrengen van de betonverf, moet je de verf goed roeren. Behandel de randen met een ronde kwast en de grote vlakken met een roller. Zorg ervoor dat je altijd nat-in-nat werkt. Dus niet een deel behandelen, laten drogen en vervolgens weer verder gaan, maar behandel de gehele ruimte in één keer. Laat de verf drogen volgens de aanbevolen droogtijd.

Stap 7: Breng een tweede laag aan

Breng een tweede laag betonverf aan voor de juiste laagdikte. De verflaag krijgt nu meer “body” en de ondergrond is nu water en vloeistofdicht.

 

Zorg ervoor dat je de juiste soort betonverf kiest voor uw type vloer en volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stel ze hieronder in de comments!