Van gekookte lijnolie, ook wel bekend als lijnzaadolie, heb je vast weleens gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En waar is het precies voor bedoeld? Lijnzaadolie is een natuurproduct dat wordt gemaakt uit de zaden van vlas; een plantsoort die al heel lang wordt verbouwd. De olie is blank van kleur en is heel geschikt om  hout (zoals, ladders, balken en vloeren), metaal, plavuizen en stuivende betonvloeren te behandelen en goed te beschermen tegen vocht en andere weersinvloeden. Het is eigenlijk een oud en universeel bescherm- en onderhoudsmiddel!

Bescherm je hout

Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout.  De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten. Ook beschermt lijnolie houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte. Nog een handige tip: zet je kwasten na het schilderen in lijnolie. Dan drogen ze niet uit en kun je ze langer bewaren!

Hoe gebruik je lijnzaadolie?

Gebruik je het om hout te behandelen, zorg er dan voor dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. Even schuren en stof weer afborstelen. Breng de olie aan met een kwast en laat het vervolgens ongeveer 30 minuten intrekken. Plekken die dof en droog zijn nog een keer behandelen. Daarna weer een half uur laten drogen. Daarna de eventueel overtollige lijnolie verwijderen met een pluisvrije lap of doek. Vervolgens zeker 24 uur goed laten drogen.

Belangrijk: De lijnolie mag geen laag vormen. Dat betekent dat de lijnolie niet OP het hout mag liggen, maar IN het hout moet trekken.

Pas op met de lap die je gebruikt

PAS OP: de doek die je gebruikt na gebruik niet in elkaar proppen en opbergen. Dat is gevaarlijk want het kan zorgen voor broei, waarmee de lap spontaan kan ontbranden! Eerst uitvouwen en goed laten drogen, of in een emmer water bewaren.

Ook geschikt voor metaal

Lijnzaadolie is niet alleen een  supermiddel om hout te beschermen; je kunt het ook gebruiken voor oppervlakken of voorwerpen van metaal. Een dunne laag beschermt metaal tegen roest.

(Stuivende) beton of zandcementvloer behandelen

En zeker ook (oude) betonvloeren zijn de moeite waard om te behandelen met lijnzaadolie. De olie heeft een sterk impregnerende werking en trekt in de toplaag van het beton, zodat je het ‘stuiven’ van je oude vloer kunt voorkomen.

Ook hier geldt: vóór behandeling moet de betonnen ondergrond schoon, droog en vetvrij zijn. De eerste laag lijnolie moet je zeker een half uur laten intrekken. Heb je dan nog droge en doffere plekken, behandel die dan nog een keer en laat weer een half uur drogen. Dat proces kun je herhalen totdat je zeker weet dat je ondergrond goed is verzadigd met lijnolie. Uiteindelijk kun je eventueel overtollige olie verwijderen met een lap of doek die niet pluist. Let ook hier weer op dat je die doek veilig opbergt en bewaart! Laat het eindresultaat zeker 24 uur drogen.

Nieuwe betonvloer? Vier weken wachten vóór behandeling

Heb je een beton- of zandcementvloer die net nieuw is gestort? Dan moet je zeker een week of vier wachten voordat je deze met lijnzaadolie kunt behandelen. De reden daarvoor is chemisch. De nieuwe betonvloer heeft de eerste paar weken na het storten een basisch karakter; dat is een chemische toestand die de lijnolie aantast. Behandel je te snel, dan kan de laag olie zijn beschermende eigenschappen verliezen en kun je waarschijnlijk opnieuw beginnen.

Hoeveel olie heb je nodig?

Hoeveel olie je nodig hebt hangt uiteraard af van de ondergrond. Om hout goed te behandelen heb je een liter olie nodig voor 8 tot 15 m². Het verbruik op hout is sterk afhankelijk van de houtsoort en de conditie van het hout. Is het hout wat poreuzer en neemt het daardoor veel olie op dan ligt het verbruik aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld een “dichte” houtsoort. Bij beton geldt datzelfde: afhankelijk van de ‘zuiging’ van het beton kun je 8 tot 15 m² behandelen per liter. Metaal is natuurlijk niet poreus, zodat je daarvan zeker 15 m² met een liter kunt behandelen.

Is jouw ondergrond geschikt?

Wil je je hout, beton of metaal beschermen tegen invloeden van buitenaf met gekookte lijnolie, maar weet je niet helemaal zeker of jouw ondergrond geschikt is? Bel of mail ons dan even